Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 11:03 - предложение за промени в Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди
Автор: demokrat63 Категория: Политика   
Прочетен: 2824 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2012 09:10


ДО

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

ПРЕЗИДЕНТА на Р БЪЛГАРИЯ

ОМБУДСМАН на Р БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС

ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВАС

ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

 

 

П  Р  Е  Д  Л  О  Ж  Е  Н  И  Е

От Данчо Цветанов Стоянов, ЕГН 6306221886, адрес. София,  тел. 0888 979051

 

ОТНОСНО: Промени в Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

 

Правно основание: чл. 18 от ЗНА

 

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ГАЛАВЕН ПРОКУРОР,

УВАЖАЕМИ ОМБУДСМАН,

УВАЖАЕМИ ПРЕЗИДЕНТ

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВАС

УВАЖАЕМИ МАГИСТРАТИ

Обръщам се към Вас като представители на изброените държавни институции, които имате правната възможност да промените/допълните Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди като следва:

Съгласно чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Р България

Чл. 117.
(1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.
(2) Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.
(3) Съдебната власт има самостоятелен бюджет.

Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите притежават функционален имунитет. Това принципно начало обаче не е доразвито в Закона за съдебната власт и не са определени границите на този функционален имунитет. Така на пример не е изяснено отказа да се образува наказателно производство при подадена писмена жалба/сигнал със съдържащи се в нея данни за престъпление излиза ли извън функционалния имунитет на прокурора. Също така не е изяснен и въпросът дали съдията при оставяне на исковата молба без движение на всевъзможни основания излиза извън функционалния си имунитет- след като по този начин реално лишава гражданина от реален достъп до правосъдие.

С оглед на функционалния имунитет стои и въпросът за отговорността на тези служители по  ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ.

С оглед на изложеното правя следните предложения:

1.   В Закона за съдебната власт да се регламентира функционалния имунитет на лицата по чл. 117, ал. 2 от Конституцията.

2.   При регламентацията да се определят границите на функционалния имунитет, като изрично се определи, че отказа от правосъдие е извън границата на функционалния имунитет.

3.   В  Закона за отговорността на държавата и общините за вреди да се създаде нов състав 9а, който да задължи министъра на финансите да предяви регресен иск спрямо виновните лица, по чл. 117, ал. 2 от Конституцията

 

Мотиви:

По т.1 - Макар и конституционните норми да са с пряко действие създадена е порочна практика и тези норми не се прилагат от всички органи както съдебни състави, така и от изпълнителната власт. Това е така, защото предишните три Конституции бяха с декларативно действие. Извън порочната практика в Конституцията се прогласяват основни начала и тези начала все пак се нуждаят от допълнителна регламентация с оглед тяхната пълнота и прилагане.

По т. 2  - чл. 7 от закона за съдебната власт гласи:

Чл. 7. (1) Всеки има право на справедлив и публичен процес в разумен срок и от независим и безпристрастен съд.

Срещу това право на гражданите, противостои задължението на държавните институции да осигурят това начало, както и на съдебната система да осъществи правораздаването. Всички действия от страна на отделни съдии да осуетят това регламентирано право на гражданите е извън тяхната компетентност. По същия начин стоят нещата с отказа до правосъдие поради не плащане на държавна такса. Пропорционалната такса по граждански дела по своята същност е данък, а не такса и де факто съдебната система първо изпълнява функцията на бирник/ т.е подизпълнител на МФ/, а след това с оглед на резултата правораздава т.е в този случай съдебната система е поставена в зависимост от изпълнителната власт, чрез възлагане на функции извън нейната компетентност. Извън рамките на функционалната неприкосновеност е налице и по наказателни дела при поставяне на лице във фигурата на”постоянен обвиняем”. Или отказа да се образува нак. производство при сигнал и данни за очевадно извършено престъпление. Извън функционалната неприкосновеност е и когато едно дело излезе извън разумния срок за разследване или правораздаване и т.н Чрез тези свои действия някои служители уронват престижа на съдебната система и злепоставят всички служителите в нея. На практика се проявява народната поговорка” На една каца с мед и една лъжица катран е достатъчна”. Ето защо чрез извършването на регламентацията, която предлагам се създава реален механизъм за отстраняване на” катрана” от съдебната система.

По т.3 - чл. 45 от ЗЗД гласи:

Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.

По принцип никой не е длъжен и да плаща вредите причинени от друг. В конкретния случай данъкоплатеца не е длъжен да плаща вреди причинени от некомпетентни и корумпирани/ те вървят ръка за ръка/ съдебни служители. Ето защо законът трябва да задължи, а не да дава право на финансовия министър той да преценява, да предяви регресен иск срещу виновните лица.

И накрая искам специално да се обърна към някои от Вас и чрез Вас да изкажа своята благодарност на служители от съдебната система и МВР, които със своята дейност ми помогнаха да напиша това предложение:

УВАЖАЕМИ МАГИСТРАТИ ОТ ВСС,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС,

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО,

Моля да изкажете служебна благодарност на съдия З. Христова от Бургаски окръжен съд, ТО 1-ви състав затова, че направи и продължава да прави всичко възможно за да се спре искова молба за прогласяване на нищожност на 2 договора чрез които търговско дружество ИК „Фаворит” управлява концесии - изключителна държавна собственост по чл. 18 от Конституцията на Р България , в своя полза./ приложение копие от съобщение/.

УВАЖАЕМИ МАГИСТРАТИ ОТ ВСС,

УВАЖАЕМИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО,

Моля да изкажете служебна благодарност на прокурор Галина Колева, затова, че с Постановление от 11.06.2012 г. отказва да образува наказателно производство при официално подадена жалба , в която се съдържат данни за очевадно осъществени състави от НК по управление на изключителна държавна собственост от търговско дружество в частна полза.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,

Моля да изкажете служебна благодарност на Стоян Георгиев, ОР в група 03 в сектор’ Противодействие на икономическата престъпност” ОДМВР- Бургас, затова, че съгласно сведение от прокурор Галина Колева е извършил задълбочена и всеобхватна проверка, на базата на която прокурор Колева оневинява лица извършили очевадни престъпление.

Видно от съдебните актове на територията на гр. Бургас част от служителите от съдебната система и МВР много добре работят с организираната престъпност и на практика показват как се унищожава българската държавност. В същност това е правилния път да се унищожи държавата ни, както се казва” крепостта се превзема отвътре”. Те го направиха и не ми се вярва да им е за първи път и не вярвам да им е за последен, защото „който веднъж е предал своите- винаги ще те предаде”.

Сега господа НАРОДНИ ПРЕСТАВИТЕЛИ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ. МИНИСТРИ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР , ОМБУДСМАН И ВИСШИ МАГИСТРАТИ, сте на ход.

 

 

 

19.06.2012 г

София                                                     С уважение:

                                                                  /към институциите на Р България/

 

 





Гласувай:
0



1. nikikm - Толкова добре,ясно и необходимо,че:
25.06.2012 21:13
"Дано, дано, дано....!" Но, не ми се вярва.А, мечтата ми е за лична отговорност на държавните служители,представляващи съответните институции вкл.президенти,премиери и пр.,както и за формулировка изясняваща понятието държавни,в смисъл на чия държава?!
цитирай
2. анонимен - Подкрепям предложението от Димитър Стоянов
17.07.2012 10:27
Подкрепям предложението с цялата си същност, още по-вече, че семейството ни е засегнато от тях.. неможе да се продължава да се съди неправомерно в тази държава, и тези които са довели до това, да остовот ненаказани...
цитирай
3. анонимен - Подкрепям предложението на Димитър Стоянов
24.07.2012 18:34
Подкрепям предложението с цялата си същност, още по-вече, че семейството ни е засегнато от тях.. неможе да се продължава да се съди неправомерно в тази държава, и тези които са довели до това, да оставот ненаказани...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokrat63
Категория: Политика
Прочетен: 501943
Постинги: 103
Коментари: 430
Гласове: 351
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930